Error showing flash-object.


Die vrijzinnigen, wie zijn dat eigenlijk?

Vrijzinnigen zijn heel moeilijk in een hokje te stoppen, en dat is maar goed ook. Want vrijzinnigheid betekent namelijk dat je vrij bent om je leven zelf in handen te nemen, zonder met de vrijheid van anderen te sollen.
Vrijzinnigen zijn geen allesweters of dikke nekken, dat zouden ze niet mogen zijn. Ze stellen niet alleen de dingen rondom zich in vraag, maar ook zichzelf, en dat kan alleen maar gezond zijn.

Nonsens
Elke dag denk je aan duizend en één dingen: aan je vriend of vriendin, aan de toetsen op school, aan de puist op je neus, aan de nieuwe CD van Tokio Hotel of het komende concert van Dean.
Op een verlaten moment denk je wel eens aan iets anders. Je vraagt je bv. af wat je doet op deze wereld, of er iets is na de dood en een God de touwtjes van je leven in handen houdt?
Hoe meer vrijzinnigen hun hersens pijnigen over deze vragen, hoe meer ze beseffen dat heel wat antwoorden nonsens zijn.
Feeën, kabouters en goden bestaan niet, alleen die mensen met genoeg verbeelding om ze te verzinnen.
Wij zijn het enige wezen dat zichzelf en de wereld in vraag kan stellen, er een zin en betekenis aan kan geven. Dat is voor vrijzinnigen meer dan genoeg.

Te gekke X-labels
Vrijzinnigen houden niet van opgelegde waarheden. Zijn willen het liever zelf eerst onderzoeken.
Jij hebt dus recht op alle mogelijke informatie. Vrijzinnigen hebben de pest aan X-labels op CD’s of tijdschriften. Of ze degoutant zijn of net gek moet jij zelf maar uitmaken.
‘Vrij onderzoek’ noemen ze dat. Misschien een stijf woord, maar het dekt wel de lading.
Sommigen vinden dat nadenken en onderzoeken het leven moeilijk en ingewikkeld maakt. Vrijzinnigen niet.
Er zijn zoveel dingen om over na te denken: drugs, racisme, natuurbescherming…
En heel wat van die dingen raken je leven van elke dag: school, liefde, sex, enzoverder.
Wie er niet over nadenkt wordt geleefd, is een zombie.

Anders is gewoon
Vrijzinnigen wisselen graag van gedachten. Een babbel kan er altijd af. Dat doen ze niet alleen voor de lol, maar ook omdat ze van anderen willen leren. Of een ruzie willen bijleggen.
Vrijzinnigen geloven in mensen. Anders is gewoon. Of je maffer, jonger, gehandicapter, ouder, flikker, dikker, witter, nigger of wat dan ook bent doet er niet toe. Wat telt is ook jouw recht op een stukje vrijheid.

 

 


In het onderwijs van gemeenten, provincies en gemeenschap kan je kiezen voor zedenleer. Officiële scholen zijn geen getto-scholen. Je moet er leren samenleven met respect voor elkaars opvatting.

De spil waar alles om draait in zedenleer is vrij onderzoek. Dat kan van pas komen om je door het leven te slaan. Schoollopende vrijzinnigen vinden er dan ook makkelijk hun stek. Je zou voor minder.

Toch is zedenleer geen kweekschool voor vrijzinnigen. Her kan best dat degene die het volgt later een gelukkige pastoor wordt. Maar dan wel een die zijn eigen balans gebruikt en niet slaafs de man uit Rome naloopt.

Alle gekheid op een stokje. Zedenleer is geen val, wel een deskundig begeleide ontdekkingsreis.

 


Hujo (=Humanistische Jongeren) brengt je samen met andere jongeren en geeft je de kans vrij-zinnig bezig te zijn. De lokale groepen van Hujo organiseren een hele waaier van keileuke activiteiten en vakanties. Interesse? Klik hier!